Käsin kiinnitys takkaan

Miksi takka savuttaa sisälle?

Tuleeko takasta sisään savua, kun lisäät puita? Syitä voi olla monia, eikä itse takassa välttämättä ole mitään vikaa. Esittelemme yleisimmät syyt ja kerromme, miten voit ehkäistä takan savuttamista sisälle.

Tästä syystä takka savuttaa sisälle

Savupiippu on takan moottori. Se toimii niin kauan kuin piipussa oleva ilma on ulkoilmaa lämpimämpää. Se myös edellyttää hyvää ilmanvaihtoa, joka vetää takan savut piipun kautta ulos. Jos lämpötila savupiipun sisällä on ulkolämpötilaa alhaisempi, ilma liikkuu toiseen suuntaan. Näin voi käydä, kun ulkolämpötila muuttuu paljon ja nopeasti. Se voi johtua myös tuuliolosuhteista, sisätiloissa olevasta alipaineesta, savupiipun viasta tai pituudesta, vääränlaisesta sytytyksestä tai huonosta säästä.

Näin voit ehkäistä takan savuttamista sisälle:

Avaa puukiukaan luukku käsin varovasti

Avaa luukku varovasti, kun lisäät puita

Kutsumme sisään savuttamiseksi sitä, kun takka pölläyttää savut sisään huoneeseen. Kun lisäät takkaan puita, luukku kannattaa avata varovasti. Näin takan sisällä oleva paine ehtii tasaantua. Jos luukun avaa liian nopeasti, se imaisee savut huoneeseen. Jos savua tulee huoneeseen, vaikka olet avannut luukun varovasti, ongelmaan voi olla muu syy. Jatka lukemista, sillä erittelemme näitä jäljempänä.

Jøtul F 233 musta puuhella moderniin matalaenergiataloon

Uusissa tiiviissä taloissa sisätiloihin syntyy alipainetta

Uudet talot on rakennettu erittäin tiiviiksi. Se tarkoittaa, että talon sisään ei juuri pääse muuta ilmaa kuin tasapainotetun ilmanvaihdon mukana tuleva. Jos keittiössä käytetään tehokasta liesituuletinta tai kodissa imuroidaan, kun takassa on tuli, sisätiloihin voi syntyä alipaine (ilmaa imetään sisään enemmän kuin sitä tulee). Tällöin savupiipun ilmavirran suunta voi kääntyä ja takka voi savuttaa sisälle. Ongelman voidaan ratkaista sijoittamalla tuuletin savupiipun yläosaan tai tehdä takalle oma ilmanvaihto.

Vanha tiili tiiliputki

Savupiipun viat ja liian lyhyt savupiippu

Sisään savuttaminen voi johtua siitäkin, että savupiipussa tai sen liitännöissä on vikaa. Jos savupiipun halkaisija on liian pieni, piippu ei jaksa siirtää riittävästi ilmaa ja savua ulos, vaikka piippu vetäisikin hyvin.
Halkeamat piipussa voivat saada aikaan sen, että piippu ei vedä riittävän hyvin.
Piipun pituus vaikuttaa myös vetoon. Jos piippu on liian lyhyt, se voi vetää huonosti tai epätasaisesti.
Jos takan huono veto johtuu näistä syistä, suosittelemme kääntymään lähimmän jälleenmyyjän puoleen, jotta saat apua savupiippuun liittyvien ongelmien ratkaisemiseen.

Putki talvella

Sää- ja tuuliolot voivat saada takan vetämään huonosti

Takan sytyttämisen pitäisi käydä helpoimmin, kun ulkona on kylmä. Kun takan kuuma ilma nousee savupiippuun ja yhdistyy kylmään ulkoilmaan, syntyy veto. Jos ulkona on tuulista, tuulen suunta voi vaikuttaa vetoon joko parantavasti tai heikentävästi. Jos tuuli saa piipussa aikaan lisää imua, veto paranee. Jos se taas painaa ilmaa piipusta sisään, veto heikkenee. Jälkimmäisen ongelman ratkaisee piipunhattu, joita on saatavilla jälleenmyyjiltämme.

Sytytä oikein – ja käytä kuivaa puuta!

Takka tai kamiina pitää myös sytyttää oikein, sillä sytyttäminen voi vaikuttaa savun- ja noenmuodostukseen. Takassa kannattaa käyttää kuivia ja pieniä klapeja, peltien pitää olla auki ja tuli pitää sytyttää päältä. Näin tulisijan lämpötila nousee nopeammin, ja savu ja kaasut palavat.

 

Näin sytytät tulen oikein